SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich
zobacz opiszwiń opis
Podstawy przemysłu spożywczego
Uczeń:
1) stosuje przepisy prawa dotyczące produkcji wyrobów spożywczych,
2) określa wartość odżywczą wyrobów spożywczych,
3) charakteryzuje sposoby pozyskania produktów ekologicznych,
4) charakteryzuje zmiany biochemiczne, fizykochemiczne i mikrobiologiczne zachodzące podczas produkcji i przechowywania wyrobów spożywczych,
5) określa metody oceny organoleptycznej żywności,
6) rozróżnia metody utrwalania żywności i ich wpływ na jakość oraz trwałość wyrobów spożywczych,
7) rozpoznaje instalacje techniczne stosowane w zakładach przetwórstwa spożywczego,
8) określa zagrożenia dla środowiska związane z przetwórstwem spożywczym,
9) charakteryzuje systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności,
10) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych.
Magazynowanie surowców piekarskich, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych
Uczeń:
1) stosuje sprzęt i aparaturę kontrolno- pomiarową w magazynach surowców piekarskich,
2) wykonuje prace związane z obsługą urządzeń magazynowych używanych w magazynach surowców piekarskich,
3) stosuje dokumenty magazynowe używane w magazynach surowców piekarskich,
4) rozpoznaje surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane do produkcji wyrobów piekarskich,
5) przyjmuje dostawy surowców i półproduktów piekarskich zgodnie z procedurami,
6) ocenia jakość surowców piekarskich,
7) przestrzega zasad magazynowania surowców i półproduktów piekarskich,
8) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w trakcie magazynowania surowców piekarskich.
Wytwarzanie ciast na wyroby piekarskie
1) określa rodzaje wyrobów piekarskich oraz sposoby ich sporządzania,
2) wyjaśnia procedury wprowadzania do produkcji nowych rodzajów wyrobów piekarskich,
3) oblicza zapotrzebowanie na surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze na podstawie planowanej produkcji,
4) przygotowuje surowce, dodatki do żywności oraz materiały pomocnicze do produkcji ciasta pszennego, żytniego i mieszanego,
5) przygotowuje surowce, dodatki do żywności oraz materiały pomocnicze do produkcji ciasta na pieczywo specjalne,
6) przygotowuje surowce, dodatki do żywności oraz materiały pomocnicze do produkcji ciasta na pieczywo dietetyczne,
7) dobiera metody wytwarzania ciasta na wyroby piekarskie,
8) sporządza ciasta pszenne, żytnie i mieszane do produkcji wyrobów piekarskich,
9) sporządza ciasta na wyroby piekarskie specjalne i dietetyczne,
10) dokonuje oceny organoleptycznej półproduktów piekarskich,
11) stosuje maszyny i urządzenia do przygotowania surowców i sporządzania ciasta na wyroby piekarskie: posługuje się instrukcjami obsługi maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji ciasta na wyroby piekarskie oraz dokumentacją techniczną oraz prowadzi bieżącą konserwację maszyn i urządzeń do przygotowania surowców i sporządzania ciasta na wyroby piekarskie zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy,
12) określa zastosowanie linii produkcyjnych w produkcji wyrobów piekarskich,
13) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w trakcie produkcji ciast piekarskich.
Obrabianie kęsów ciasta
Uczeń:
1) określa sposoby dzielenia i formowania kęsów ciasta,
2) określa operacje pomocnicze przy dzieleniu i formowaniu kęsów ciasta,
3) stosuje maszyny i urządzenia do dzielenia i formowania ciast,
4) wykonuje czynności związane z dzieleniem oraz formowaniem kęsów ciasta,
5) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w trakcie obróbki kęsów ciast.
Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek
Uczeń:
1) wykonuje operacje technologiczne związane z rozrostem uformowanych kęsów ciasta,
2) stosuje maszyny i urządzenia do końcowego rozrostu kęsów ciasta,
3) kontroluje jakość kęsów ciasta w trakcie rozrostu końcowego,
4) wykonuje czynności technologiczne przed wypiekiem,
5) obsługuje piece piekarskie,
6) wykonuje czynności technologiczne związane z wypiekiem pieczywa,
7) charakteryzuje przemiany zachodzące w cieście w trakcie wypieku,
8) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności podczas czynności związanych z przygotowaniem kęsów do wypieku.
Przygotowanie pieczywa do dystrybucji
Uczeń:
1) charakteryzuje zmiany w pieczywie po wypieku,
2) charakteryzuje wady pieczywa,
3) wykonuje czynności związane z konfekcjonowaniem wyrobów piekarskich,
4) stosuje urządzenia do schładzania i konfekcjonowania pieczywa,
5) magazynuje wyroby piekarskie,
6) przygotowuje wyroby piekarskie do ekspedycji: przestrzega zasad znakowania pieczywa oraz dobiera metody konfekcjonowania pieczywa,
7) obsługuje środki transportu wewnętrznego,
8) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności podczas przygotowania pieczywa do dystrybucji.