CHM.03. Przygotowywanie sprzętu, odczynników chemicznych ipróbek do badań analitycznych
zobacz opiszwiń opis
Podstawy stosowania metod pomiarowych
Uczeń:
1) klasyfikuje metody pomiarowe stosowane w badaniach laboratoryjnych i procesach przemysłowych,
2) przestrzega zasad wdrażania i funkcjonowania systemów akredytacji laboratoriów badawczych i certyfikacji systemów zarządzania,
3) stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań zawodowych,
4) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych.
Gospodarowanie wyposażeniem oraz odczynnikami chemicznymi w laboratorium analitycznym
Uczeń:
1) wykonuje prace związane z obsługą i konserwacją infrastruktury technicznej laboratorium analitycznego,
2) dobiera wyposażenie pomiarowe i pomocnicze stosowane w laboratorium analitycznym,
3) klasyfikuje odczynniki chemiczne ze względu na ich czystość, jakość i zastosowanie w procesach analitycznych,
4) przygotowuje zestawy sprzętu laboratoryjnego i odczynników chemicznych do wykonywania prac analitycznych,
5) ocenia stan techniczny wyposażenia pomiarowego i pomocniczego stosowanego w laboratorium analitycznym,
6) wykonuje czynności związane z wzorcowaniem, konserwacją i przygotowaniem do legalizacji wyposażenia pomiarowego,
7) gospodaruje wyposażeniem pomiarowym i pomocniczym w laboratorium analitycznym,
8) gospodaruje odczynnikami chemicznymi i odpadami w laboratorium analitycznym.
Wykonywanie prac preparatywnych i przygotowanie odczynników chemicznych do badań analitycznych
Uczeń:
1) wyjaśnia zjawiska fizyczne, chemiczne i fizykochemiczne zachodzące podczas oczyszczania i rozdzielania substancji oraz w procesach wytwarzania preparatów chemicznych metodami laboratoryjnymi,
2) prowadzi procesy związane z oczyszczaniem i rozdzielaniem substancji,
3) wytwarza preparaty chemiczne metodami laboratoryjnymi,
4) ocenia jakość substancji i preparatów chemicznych,
5) przygotowuje roztwory o różnych stężeniach,
6) prowadzi dokumentację prac związanych z przygotowaniem odczynników chemicznych i preparatów chemicznych.
Pobieranie i przygotowanie próbek do badań analitycznych
Uczeń:
1) dobiera narzędzia i przyrządy do pobierania próbek substancji gazowych, ciekłych i stałych,
2) dobiera metody i techniki przygotowania próbek do badań analitycznych,
3) przeprowadza operacje i procesy jednostkowe związane z przygotowaniem próbek do badań analitycznych,
4) pobiera próbki do badań analitycznych w warunkach terenowych, stacjonarnych i procesu technologicznego,
5) przygotowuje reprezentatywne próbki do badań analitycznych,
6) utrwala pobrane próbki laboratoryjne,
7) zabezpiecza i przechowuje próbki archiwalne,
8) prowadzi dokumentację prac związanych z pobieraniem, przygotowywaniem i przechowywaniem próbek do badań analitycznych.
CHM.04. Wykonywanie badań analitycznych
zobacz opiszwiń opis
Podstawy stosowania metod pomiarowych
Uczeń:
1) klasyfikuje metody pomiarowe stosowane w badaniach laboratoryjnych i procesach przemysłowych,
2) przestrzega zasad wdrażania i funkcjonowania systemów akredytacji laboratoriów badawczych i certyfikacji systemów zarządzania,
3) stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań,
4) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych.
Kontrola laboratoryjna i analiza przemysłowa surowców, półproduktów, produktów i materiałów pomocniczych
Uczeń:
1) charakteryzuje klasyczne metody analizy jakościowej i analizy ilościowej materiałów,
2) stosuje metody instrumentalne w analizie jakościowej i ilościowej materiałów,
3) opisuje zjawiska zachodzące podczas wykonywania badań analitycznych,
4) posługuje się sprzętem laboratoryjnym i wyposażeniem pomiarowym stosowanym w analizach jakościowych i analizach ilościowych materiałów,
5) posługuje się normami i wskaźnikami do oceny jakości surowców, półproduktów, produktów i materiałów pomocniczych przemysłu chemicznego, paliwowego, farmaceutycznego i biotechnologicznego,
6) określa metody stosowane do oceny właściwości fizycznych i fizykochemicznych substancji,
7) analizuje skład jakościowy i ilościowy surowców, półproduktów, produktów i materiałów pomocniczych,
8) ocenia jakość surowców, półproduktów, produktów i materiałów pomocniczych na podstawie wyników badań laboratoryjnych,
9) analizuje przebieg procesu technologicznego,
10) przestrzega procedur systemu zarządzania jakością.
Wykonywanie badań bioanalitycznych i środowiskowych
Uczeń:
1) określa zjawiska fizyczne, chemiczne i fizykochemiczne zachodzące podczas identyfikacji i analiz ilościowych produktów naturalnych,
2) dobiera aparaturę pomiarową i sprzęt laboratoryjny do wykonywania badań bioanalitycznych i środowiskowych,
3) sporządza podłoża do badań mikrobiologicznych,
4) przygotowuje preparaty mikroskopowe,
5) wykonuje oznaczenia ilościowe aminokwasów, białek, cukrów, tłuszczów i kwasów nukleinowych,
6) wykonuje analizy z zastosowaniem biosensorów,
7) identyfikuje produkty naturalne metodami chemicznymi oraz instrumentalnymi,
8) wykonuje analizy fizykochemiczne wody, ścieków, powietrza, gleby i środków spożywczych w warunkach terenowych i laboratoryjnych,
9) ocenia jakość wody pitnej, ścieków, powietrza i gleby na podstawie wyników badań analitycznych,
10) dokumentuje wyniki badań bioanalitycznych i środowiskowych.