ROL.12. Wykonywanie weterynaryjnych czynności pomocniczych
Wykonywanie czynności pomocniczych w diagnozowaniu chorób zwierząt
Uczeń:
1) przeprowadza wywiad z posiadaczem zwierzęcia,
2) wykonuje badania fizykalne zwierząt gospodarskich i domowych,
3) wykonuje badanie kliniczne zwierzęcia w zakresie niezbędnym do udzielenia mu pierwszej pomocy,
4) wykonuje czynności pomocnicze związane z badaniem zwierząt z wykorzystaniem urządzeń diagnostycznych,
5) wykonuje czynności związane z pobieraniem, utrwalaniem i przechowywaniem materiału do badań laboratoryjnych,
6) wykonuje czynności pomocnicze związane z badaniami laboratoryjnymi materiału biologicznego,
7) wykonuje czynności pomocnicze w trakcie sekcyjnego badania zwłok zwierzęcych.
Wykonywanie czynności pomocniczych związanych z profilaktyką i leczeniem chorób zwierząt
Uczeń:
1) charakteryzuje choroby zwierząt: opisuje drogi szerzenia się chorób zwierzęcych i odzwierzęcych,
charakteryzuje objawy chorób zwierząt gospodarskich i towarzyszących,
2) wykonuje czynności mające na celu ratowanie życia zwierząt i zapobieganie powikłaniom,
3) charakteryzuje weterynaryjne produkty lecznicze,
wyroby i materiały medyczne,
4) podaje leki przepisane przez lekarza weterynarii lub dostępne bez recepty,
5) przygotowuje zwierzęta do czynności lekarsko- weterynaryjnych,
6) wykonuje czynności pomocnicze podczas zabiegów lekarsko-weterynaryjnych,
7) sprawuje opiekę nad zwierzętami w trakcie leczenia,
8) przedstawia rodzaje zabiegów fizjoterapeutycznych wykonywanych u zwierząt,
9) wykonuje mycie i sterylizację narzędzi i sprzętu weterynaryjnego,
10) posługuje się dokumentacją lekarsko-weterynaryjną.
Wykonywanie czynności z zakresu kontroli i nadzoru weterynaryjnego
Uczeń:
1) rozróżnia przepisy prawa dotyczące kontroli i nadzoru weterynaryjnego,
2) wykonuje czynności pomocnicze w ramach kontroli i nadzoru weterynaryjnego nad dobrostanem zwierząt gospodarskich,
3) wykonuje czynności pomocnicze w ramach kontroli i nadzoru weterynaryjnego nad przestrzeganiem obowiązku identyfikacji i rejestracji oraz przemieszczaniem zwierząt,
4) wykonuje czynności pomocnicze w ramach kontroli i nadzoru weterynaryjnego nad wytwarzaniem i stosowaniem pasz,
5) wykonuje czynności pomocnicze w ramach kontroli zdrowia zwierząt i ochrony ich zdrowia,
6) wykonuje czynności pomocnicze w ramach monitoringu i zwalczania chorób zakaźnych zwierząt objętych programami zwalczania lub monitorowania,
7) wykonuje czynności pomocnicze w ramach kontroli i nadzoru weterynaryjnego nad bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego,
8) wykonuje czynności pomocnicze w ramach dopuszczenia zwierząt do uboju,
9) wykonuje czynności pomocnicze w ramach weterynaryjnego badania poubojowego mięsa: stosuje metody i techniki badania poubojowego mięsa, opisuje zmiany anatomopatologiczne w tuszach i narządach zwierząt,
10) wykonuje czynności pomocnicze w ramach kontroli i nadzoru weterynaryjnego nad prawidłowym zagospodarowaniem materiału szczególnego ryzyka w rzeźniach i zakładach rozbioru,
11) wykonuje czynności pomocnicze w ramach kontroli i nadzoru weterynaryjnego nad ubocznymi oraz pochodnymi produktami pochodzenia zwierzęcego: przedstawia sposób postępowania z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego w zależności od kategorii, przedstawia sposób postępowania z pochodnymi produktami pochodzenia zwierzęcego w zależności od kategorii.