OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych
zobacz opiszwiń opis
Podstawy ogrodnictwa
Uczeń:
1) charakteryzuje grupy i gatunki roślin ogrodniczych uprawianych w gruncie i pod osłonami,
2) sporządza rysunki koncepcyjne nasadzeń roślin ogrodniczych,
3) wykonuje obliczenia związane z zadaniami zawodowymi,
4) charakteryzuje narzędzia i sprzęt stosowany do prac w ogrodnictwie,
5) wykonuje czynności kontrolno-obsługowe ciągników rolniczych i przyczep,
6) stosuje przepisy prawa dotyczące ruchu drogowego w zakresie niezbędnym do uzyskania prawa jazdy kategorii T,
7) korzysta z usług instytucji i organizacji działających na rzecz wsi i rolnictwa,
8) charakteryzuje zasady korzystania ze środków finansowych na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich,
9) sporządza biznesplan dla gospodarstwa ogrodniczego,
10) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych.
Prowadzenie produkcji sadowniczej
Uczeń:
1) stosuje metody rozmnażania roślin sadowniczych,
2) charakteryzuje wpływ warunków klimatycznych, glebowych i ekonomicznych na uprawę danego gatunku rośliny sadowniczej,
3) charakteryzuje etapy produkcji szkółkarskiej roślin sadowniczych,
4) przygotowuje teren i glebę pod uprawę roślin sadowniczych,
5) charakteryzuje terminy sadzenia roślin sadowniczych,
6) zakłada uprawy sadownicze,
7) dobiera zabiegi pielęgnacyjne stosowane w produkcji sadowniczej,
8) charakteryzuje choroby i szkodniki roślin sadowniczych,
9) charakteryzuje metody i sposoby zabezpieczania roślin sadowniczych przed mrozem i przymrozkami wiosennymi,
10) stosuje metody walki z chwastami w uprawach roślin sadowniczych,
11) charakteryzuje sposoby formowania i cięcia roślin sadowniczych,
12) reguluje wzrost i owocowanie roślin sadowniczych,
13) charakteryzuje uprawę roślin sadowniczych,
14) wykonuje zbiór owoców,
15) przygotowuje owoce do sprzedaży,
16) przechowuje owoce,
17) charakteryzuje zasady Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej i Zasady Wzajemnej Zgodności.
Prowadzenie produkcji warzywnej
Uczeń:
1) stosuje metody rozmnażania roślin warzywnych,
2) charakteryzuje wpływ czynników uprawowych na wzrost i rozwój warzyw,
3) dobiera gatunki warzyw do warunków klimatyczno-glebowych i ekonomicznych danego regionu,
4) charakteryzuje zasady zmianowania i sąsiedztwa roślin stosowane w uprawach warzywnych,
5) charakteryzuje rodzaje pomieszczeń, osłon, podłoża i pojemników do produkcji poszczególnych gatunków warzyw,
6) charakteryzuje uprawę warzyw i roślin przyprawowych w gruncie i pod osłonami,
7) charakteryzuje technologie uprawy grzybów jadalnych,
8) wykonuje zabiegi agrotechniczne związane z prowadzeniem plantacji nasiennych warzyw,
9) charakteryzuje choroby i szkodniki roślin warzywnych uprawianych w gruncie i pod osłonami,
10) stosuje metody ekologicznej uprawy roślin warzywnych i przyprawowych,
11) charakteryzuje zasady i sposoby zbioru warzyw,
12) przechowuje warzywa,
13) charakteryzuje zasady Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej i Zasady Wzajemnej Zgodności.
Prowadzenie produkcji roślin ozdobnych
Uczeń:
1) stosuje metody rozmnażania roślin ozdobnych,
2) prowadzi uprawę roślin ozdobnych w gruncie i pod osłonami,
3) charakteryzuje walory dekoracyjne roślin ozdobnych,
4) przeprowadza zabiegi pielęgnacyjne w terenach zieleni,
5) charakteryzuje choroby i szkodniki roślin ozdobnych uprawianych w gruncie i pod osłonami,
6) stosuje nawożenie roślin ozdobnych uprawianych w gruncie i pod osłonami,
7) charakteryzuje sposoby zbioru roślin ozdobnych,
8) charakteryzuje sposoby przygotowania roślin ozdobnych do transportu i sprzedaży,
9) stosuje uprawę roślin ozdobnych zgodnie z zasadami Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej i z Zasadami Wzajemnej Zgodności.
Eksploatacja środków technicznych stosowanych w ogrodnictwie
Uczeń:
1) posługuje się instrukcjami obsługi maszyn i urządzeń stosowanych w ogrodnictwie,
2) charakteryzuje ogólną budowę silnika spalinowego,
3) charakteryzuje budowę i zasadę działania silnika elektrycznego,
4) charakteryzuje materiały do budowy maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji ogrodniczej,
5) charakteryzuje budowę maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji ogrodniczej,
6) charakteryzuje pojazdy i środki transportu do wykonywanych prac ogrodniczych,
7) wykonuje czynności związane z obsługą, przeglądami technicznymi oraz konserwacją pojazdów, maszyn i urządzeń ogrodniczych,
8) wykonuje zabiegi agrotechniczne w produkcji ogrodniczej.
Dobieranie metod i środków ochrony roślin zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin
Uczeń:
1) charakteryzuje przepisy prawa dotyczące środków ochrony roślin,
2) charakteryzuje środki ochrony roślin,
3) stosuje integrowaną ochronę roślin,
4) charakteryzuje wpływ środków ochrony roślin na środowisko,
5) charakteryzuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas sprzedaży i stosowania środków ochrony roślin.