Zawody

Wyszukaj zawód

Lista zawodów w Technikach i Branżowych Szkołach I Stopnia, w których kształcą się uczniowie na terenie aglomeracji poznańskiej.

Ogrodnik

Wykonuje prace związane z zakładaniem i pielęgnacją upraw sadowniczych,
warzywnych, roślin przyprawowych, roślin ozdobnych oraz grzybów jadalnych.
Wykonuje określone zabiegi agrotechniczne związane z produkcją ogrodniczą,
prace związane ze zbiorem, przechowywaniem i sprzedażą plonów ogrodniczych.
Dobiera pojazdy i środki transportu do rodzaju wykonywanych prac ogrodniczych.
Rozróżnia rodzaje terenów zieleni oraz planuje rozmieszczenie roślin ozdobnych
na terenach zieleni oraz wykonuje zabiegi pielęgnacyjne i renowacyjne terenów zieleni.
Wykonuje dekoracje z wykorzystaniem roślin ozdobnych, naczyń i materiałów
pomocniczych.
Prowadzi sprzedaż bezpośrednią kwiatów ciętych, roślin doniczkowych oraz materiału
rozmnożeniowego.
Kalkuluje koszty produkcji roślin ozdobnych oraz urządzania i pielęgnacji
terenów zieleni.
Kwalifikacja:
  • OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych

    zobacz opiszwiń opis
    Podstawy ogrodnictwa
    Uczeń:
    1) charakteryzuje grupy i gatunki roślin ogrodniczych uprawianych w gruncie i pod osłonami,
    2) sporządza rysunki koncepcyjne nasadzeń roślin ogrodniczych,
    3) wykonuje obliczenia związane z zadaniami zawodowymi,
    4) charakteryzuje narzędzia i sprzęt stosowany do prac w ogrodnictwie,
    5) wykonuje czynności kontrolno-obsługowe ciągników rolniczych i przyczep,
    6) stosuje przepisy prawa dotyczące ruchu drogowego w zakresie niezbędnym do uzyskania prawa jazdy kategorii T,
    7) korzysta z usług instytucji i organizacji działających na rzecz wsi i rolnictwa,
    8) charakteryzuje zasady korzystania ze środków finansowych na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich,
    9) sporządza biznesplan dla gospodarstwa ogrodniczego,
    10) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych.

    Prowadzenie produkcji sadowniczej
    Uczeń:
    1) stosuje metody rozmnażania roślin sadowniczych,
    2) charakteryzuje wpływ warunków klimatycznych, glebowych i ekonomicznych na uprawę danego gatunku rośliny sadowniczej,
    3) charakteryzuje etapy produkcji szkółkarskiej roślin sadowniczych,
    4) przygotowuje teren i glebę pod uprawę roślin sadowniczych,
    5) charakteryzuje terminy sadzenia roślin sadowniczych,
    6) zakłada uprawy sadownicze,
    7) dobiera zabiegi pielęgnacyjne stosowane w produkcji sadowniczej,
    8) charakteryzuje choroby i szkodniki roślin sadowniczych,
    9) charakteryzuje metody i sposoby zabezpieczania roślin sadowniczych przed mrozem i przymrozkami wiosennymi,
    10) stosuje metody walki z chwastami w uprawach roślin sadowniczych,
    11) charakteryzuje sposoby formowania i cięcia roślin sadowniczych,
    12) reguluje wzrost i owocowanie roślin sadowniczych,
    13) charakteryzuje uprawę roślin sadowniczych,
    14) wykonuje zbiór owoców,
    15) przygotowuje owoce do sprzedaży,
    16) przechowuje owoce,
    17) charakteryzuje zasady Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej i Zasady Wzajemnej Zgodności.

    Prowadzenie produkcji warzywnej
    Uczeń:
    1) stosuje metody rozmnażania roślin warzywnych,
    2) charakteryzuje wpływ czynników uprawowych na wzrost i rozwój warzyw,
    3) dobiera gatunki warzyw do warunków klimatyczno-glebowych i ekonomicznych danego regionu,
    4) charakteryzuje zasady zmianowania i sąsiedztwa roślin stosowane w uprawach warzywnych,
    5) charakteryzuje rodzaje pomieszczeń, osłon, podłoża i pojemników do produkcji poszczególnych gatunków warzyw,
    6) charakteryzuje uprawę warzyw i roślin przyprawowych w gruncie i pod osłonami,
    7) charakteryzuje technologie uprawy grzybów jadalnych,
    8) wykonuje zabiegi agrotechniczne związane z prowadzeniem plantacji nasiennych warzyw,
    9) charakteryzuje choroby i szkodniki roślin warzywnych uprawianych w gruncie i pod osłonami,
    10) stosuje metody ekologicznej uprawy roślin warzywnych i przyprawowych,
    11) charakteryzuje zasady i sposoby zbioru warzyw,
    12) przechowuje warzywa,
    13) charakteryzuje zasady Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej i Zasady Wzajemnej Zgodności.

    Prowadzenie produkcji roślin ozdobnych
    Uczeń:
    1) stosuje metody rozmnażania roślin ozdobnych,
    2) prowadzi uprawę roślin ozdobnych w gruncie i pod osłonami,
    3) charakteryzuje walory dekoracyjne roślin ozdobnych,
    4) przeprowadza zabiegi pielęgnacyjne w terenach zieleni,
    5) charakteryzuje choroby i szkodniki roślin ozdobnych uprawianych w gruncie i pod osłonami,
    6) stosuje nawożenie roślin ozdobnych uprawianych w gruncie i pod osłonami,
    7) charakteryzuje sposoby zbioru roślin ozdobnych,
    8) charakteryzuje sposoby przygotowania roślin ozdobnych do transportu i sprzedaży,
    9) stosuje uprawę roślin ozdobnych zgodnie z zasadami Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej i z Zasadami Wzajemnej Zgodności.

    Eksploatacja środków technicznych stosowanych w ogrodnictwie
    Uczeń:
    1) posługuje się instrukcjami obsługi maszyn i urządzeń stosowanych w ogrodnictwie,
    2) charakteryzuje ogólną budowę silnika spalinowego,
    3) charakteryzuje budowę i zasadę działania silnika elektrycznego,
    4) charakteryzuje materiały do budowy maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji ogrodniczej,
    5) charakteryzuje budowę maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji ogrodniczej,
    6) charakteryzuje pojazdy i środki transportu do wykonywanych prac ogrodniczych,
    7) wykonuje czynności związane z obsługą, przeglądami technicznymi oraz konserwacją pojazdów, maszyn i urządzeń ogrodniczych,
    8) wykonuje zabiegi agrotechniczne w produkcji ogrodniczej.

    Dobieranie metod i środków ochrony roślin zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin
    Uczeń:
    1) charakteryzuje przepisy prawa dotyczące środków ochrony roślin,
    2) charakteryzuje środki ochrony roślin,
    3) stosuje integrowaną ochronę roślin,
    4) charakteryzuje wpływ środków ochrony roślin na środowisko,
    5) charakteryzuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas sprzedaży i stosowania środków ochrony roślin.
Przykładowe miejsca pracy:
ogrodnicze przedsiębiorstwa produkcyjne i usługowe,
firmy urządzania i pielęgnacji terenów zieleni,
zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego,
sklepy ogrodnicze,
kwiaciarnie,
własna firma,
prowadzenie indywidualnego gospodarstwa rolnego.
Przykładowe przedmioty szkolne:
produkcja sadownicza i szkółkarska,
produkcja warzywnicza,
rośliny ozdobne i tereny zieleni,
technika w ogrodnictwie i przepisy ruchu drogowego,
uprawy ogrodniczej,
organizacja produkcji ogrodniczej.
Przeciwskazania:
zaburzenia niewielkiego stopnia sprawności kończyn dolnych,
zaburzenia niewielkiego stopnia zręczności rąk,
zaburzenia dużego stopnia zręczności palców,
zaburzenia dużego stopnia wzroku, węchu, smaku i równowagi,
zaburzenia niewielkiego stopnia w rozróżnianiu barw,
duża krótkowzroczność nie poddająca się korekcji,
zaburzenia dużego stopnia widzenia stereoskopowego,
koordynacji wzrokowo-ruchowej,
percepcji kształtów,
zaburzenia dużego stopnia krążenia,
zaburzenia niewielkiego stopnia układu oddechowego, mięśniowego, kostno-stawowego,
nosicielstwo chorób zakaźnych,
choroby zapalne tkanki łącznej (gorączka reumatyczna, reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie kręgosłupa, zapalenie skórno-mięśniowe, liszaj rumieniowy),
alergie.
Zawody w zasięgu ręki:
Po uzupełnieniu wykształcenia o kwalifikację OGR.05. Planowanie i organizacja prac ogrodniczych, zdobędziesz kolejny zawód – technik ogrodnik.
Wszelkie prawa zastrzeżone 2018 - Centrum Doradztwa Zawodowego dla Młodzieży
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. OK, rozumiem