Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe - wyszukiwarka zawodów

Wyszukaj zawód

KKZ - Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe

Piekarz

Piekarz posiada wiedzę i umiejętności w zakresie przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich, sporządzania półproduktów piekarskich, dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie, przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa, obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich. Ponadto osoba, która ukończy kurs zna i potrafi zastosować przepisy prawa dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej, przepisy prawa pracy, przepisy prawa dotyczące ochrony danych osobowych oraz przepisy prawa podatkowego i prawa autorskiego. Podczas nauki uczeń zaznajamia się z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy w zawodzie oraz zapoznaje się ze słownictwem fachowym w języku obcym.
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie piekarz po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.03.Produkcja wyrobów piekarskich może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
Kwalifikacja:
  • SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich

    zobacz opiszwiń opis
    Podstawy przemysłu spożywczego
    Uczeń:
    1) stosuje przepisy prawa dotyczące produkcji wyrobów spożywczych,
    2) określa wartość odżywczą wyrobów spożywczych,
    3) charakteryzuje sposoby pozyskania produktów ekologicznych,
    4) charakteryzuje zmiany biochemiczne, fizykochemiczne i mikrobiologiczne zachodzące podczas produkcji i przechowywania wyrobów spożywczych,
    5) określa metody oceny organoleptycznej żywności,
    6) rozróżnia metody utrwalania żywności i ich wpływ na jakość oraz trwałość wyrobów spożywczych,
    7) rozpoznaje instalacje techniczne stosowane w zakładach przetwórstwa spożywczego,
    8) określa zagrożenia dla środowiska związane z przetwórstwem spożywczym,
    9) charakteryzuje systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności,
    10) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych.

    Magazynowanie surowców piekarskich, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych
    Uczeń:
    1) stosuje sprzęt i aparaturę kontrolno- pomiarową w magazynach surowców piekarskich,
    2) wykonuje prace związane z obsługą urządzeń magazynowych używanych w magazynach surowców piekarskich,
    3) stosuje dokumenty magazynowe używane w magazynach surowców piekarskich,
    4) rozpoznaje surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane do produkcji wyrobów piekarskich,
    5) przyjmuje dostawy surowców i półproduktów piekarskich zgodnie z procedurami,
    6) ocenia jakość surowców piekarskich,
    7) przestrzega zasad magazynowania surowców i półproduktów piekarskich,
    8) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w trakcie magazynowania surowców piekarskich.

    Wytwarzanie ciast na wyroby piekarskie
    1) określa rodzaje wyrobów piekarskich oraz sposoby ich sporządzania,
    2) wyjaśnia procedury wprowadzania do produkcji nowych rodzajów wyrobów piekarskich,
    3) oblicza zapotrzebowanie na surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze na podstawie planowanej produkcji,
    4) przygotowuje surowce, dodatki do żywności oraz materiały pomocnicze do produkcji ciasta pszennego, żytniego i mieszanego,
    5) przygotowuje surowce, dodatki do żywności oraz materiały pomocnicze do produkcji ciasta na pieczywo specjalne,
    6) przygotowuje surowce, dodatki do żywności oraz materiały pomocnicze do produkcji ciasta na pieczywo dietetyczne,
    7) dobiera metody wytwarzania ciasta na wyroby piekarskie,
    8) sporządza ciasta pszenne, żytnie i mieszane do produkcji wyrobów piekarskich,
    9) sporządza ciasta na wyroby piekarskie specjalne i dietetyczne,
    10) dokonuje oceny organoleptycznej półproduktów piekarskich,
    11) stosuje maszyny i urządzenia do przygotowania surowców i sporządzania ciasta na wyroby piekarskie: posługuje się instrukcjami obsługi maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji ciasta na wyroby piekarskie oraz dokumentacją techniczną oraz prowadzi bieżącą konserwację maszyn i urządzeń do przygotowania surowców i sporządzania ciasta na wyroby piekarskie zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy,
    12) określa zastosowanie linii produkcyjnych w produkcji wyrobów piekarskich,
    13) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w trakcie produkcji ciast piekarskich.

    Obrabianie kęsów ciasta
    Uczeń:
    1) określa sposoby dzielenia i formowania kęsów ciasta,
    2) określa operacje pomocnicze przy dzieleniu i formowaniu kęsów ciasta,
    3) stosuje maszyny i urządzenia do dzielenia i formowania ciast,
    4) wykonuje czynności związane z dzieleniem oraz formowaniem kęsów ciasta,
    5) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w trakcie obróbki kęsów ciast.

    Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek
    Uczeń:
    1) wykonuje operacje technologiczne związane z rozrostem uformowanych kęsów ciasta,
    2) stosuje maszyny i urządzenia do końcowego rozrostu kęsów ciasta,
    3) kontroluje jakość kęsów ciasta w trakcie rozrostu końcowego,
    4) wykonuje czynności technologiczne przed wypiekiem,
    5) obsługuje piece piekarskie,
    6) wykonuje czynności technologiczne związane z wypiekiem pieczywa,
    7) charakteryzuje przemiany zachodzące w cieście w trakcie wypieku,
    8) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności podczas czynności związanych z przygotowaniem kęsów do wypieku.

    Przygotowanie pieczywa do dystrybucji
    Uczeń:
    1) charakteryzuje zmiany w pieczywie po wypieku,
    2) charakteryzuje wady pieczywa,
    3) wykonuje czynności związane z konfekcjonowaniem wyrobów piekarskich,
    4) stosuje urządzenia do schładzania i konfekcjonowania pieczywa,
    5) magazynuje wyroby piekarskie,
    6) przygotowuje wyroby piekarskie do ekspedycji: przestrzega zasad znakowania pieczywa oraz dobiera metody konfekcjonowania pieczywa,
    7) obsługuje środki transportu wewnętrznego,
    8) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności podczas przygotowania pieczywa do dystrybucji.
Przykładowe miejsca pracy:
zakłady piekarskie,
zakłady cukiernicze,
zakłady gastronomiczne,
punkty sprzedaży pieczywa,
samodzielnie prowadzona piekarnia lub cukiernia.
Przykładowe przedmioty szkolne:
technika w produkcji piekarskiej,
technologie produkcji piekarskiej,
działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym.
Przeciwskazania:
niska wydolność fizyczna,
wady wzroku,
znaczny niedosłuch,
alergie,
choroby skóry rąk,
nosicielstwo chorób zakaźnych,
cukrzyca,
zaburzenia zmysłu smaku,
zaburzenia zmysłu węchu,
zaburzenia zmysłu dotyku,
ograniczona sprawność rąk i palców.
Zawody w zasięgu ręki:
Po uzupełnieniu wykształcenia o kwalifikację TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych, zdobędziesz kolejny zawód – Technik technologii żywności
Wszelkie prawa zastrzeżone 2018 - Centrum Doradztwa Zawodowego dla Młodzieży
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. OK, rozumiem