Zawody

Wyszukaj zawód

Lista zawodów w Technikach i Branżowych Szkołach I Stopnia, w których kształcą się uczniowie na terenie aglomeracji poznańskiej.

Przetwórca mięsa

  • Przeprowadza rozbiór i wykrawanie mięsa zwierząt rzeźnych.
  • Magazynuje i przygotowuje mięso do dystrybucji.
  • Produkuje, przygotowuje i magazynuje przetwory mięsne i tłuszczowe.
  • Zajmuje się obróbką termiczną produktów (wędzenie, parzenie, studzenie).
  • Dokonuje oceny produktów w każdej fazie zabiegów technologicznych.
  • Oczyszcza i dezynfekuje urządzenia produkcyjne.
  • Dokonuje konserwacji i napraw urządzeń produkcyjnych.
  • Jego praca bywa monotonna, wymaga dużej wytrzymałości fizycznej.
  • Wskazany jest dobry zmysł smaku, węchu oraz sprawność manualna.
  • Przydatna jest duża odporność na stres.
Od roku szkolnego 2019/2020 zawód wędliniarz został zastąpiony zawodem przetwórca mięsa
Kwalifikacja:
  • SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych

    zobacz opiszwiń opis
    Podstawy przemysłu spożywczego
    Uczeń:
    1) stosuje przepisy prawa dotyczące produkcji wyrobów spożywczych,
    2) określa wartość odżywczą wyrobów spożywczych,
    3) charakteryzuje sposoby pozyskania produktów ekologicznych,
    4) charakteryzuje zmiany biochemiczne, fizykochemiczne i mikrobiologiczne zachodzące podczas produkcji i przechowywania wyrobów spożywczych,
    5) określa metody oceny organoleptycznej żywności,
    6) rozróżnia metody utrwalania żywności i ich wpływ na jakość oraz trwałość wyrobów spożywczych,
    7) rozpoznaje instalacje techniczne stosowane w zakładach przetwórstwa spożywczego,
    8) określa zagrożenia dla środowiska związane z przetwórstwem spożywczym,
    9) charakteryzuje systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności,
    10) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych.

    Wykonywanie rozbioru i wykrawania mięsa
    Uczeń:
    1) przestrzega norm i stosuje instrukcje technologiczne dotyczące rozbioru i wykrawania mięsa zwierząt rzeźnych i drobiu,
    2) charakteryzuje elementy struktury układu kostnego i mięśniowego zwierząt rzeźnych i drobiu,
    3) obsługuje maszyny, urządzenia i sprzęt stosowany podczas wykonywania czynności związanych z rozbiorem tusz,
    półtusz i ćwierćtusz na części zasadnicze,
    4) przeprowadza obróbkę części zasadniczych uzyskanych z rozbioru różnych rodzajów mięs,
    5) prowadzi dokumentację dotyczącą rozbioru tusz i wykrawania mięs drobnych.

    Przygotowywanie mięsa i tłuszczów surowych do magazynowania i dystrybucji
    Uczeń:
    1) charakteryzuje warunki przechowywania mięsa i tłuszczów surowych,
    2) wykonuje czynności związane z wychładzaniem oraz zamrażaniem mięsa i tłuszczów surowych,
    3) obsługuje urządzenia i aparaturę kontrolno-pomiarową stosowaną w pomieszczeniach chłodni i zamrażalniach,
    4) stosuje metody i techniki rozmrażania mięsa,
    5) wykonuje czynności związane z konfekcjonowaniem mięsa przeznaczonego do dystrybucji,
    6) oblicza zużycie surowców oraz określa wydajność produkcji mięsa.

    Wykonywanie operacji technologicznych związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych
    Uczeń:
    1) stosuje normy obowiązujące w produkcji przetworów mięsnych i tłuszczowych,
    2) dobiera surowce, dodatki oraz materiały pomocnicze do produkcji przetworów mięsnych i tłuszczowych,
    3) użytkuje maszyny i urządzenia, sprzęt oraz aparaturę kontrolno-pomiarową do produkcji przetworów mięsnych i tłuszczowych,
    4) wykonuje czynności związane z produkcją wędzonek i kiełbas,
    5) produkuje wędliny podrobowe,
    6) wykonuje wyroby blokowe, konserwy, wyroby garmażeryjne i przetwory konfekcjonowane,
    7) wykonuje czynności związane z produkcją przetworów tłuszczowych,
    8) oblicza zużycie surowców oraz określa wydajność produkcji przetworów mięsnych i tłuszczowych.

    Przygotowywanie przetworów mięsnych i tłuszczowych do magazynowania i dystrybucji
    Uczeń:
    1) rozpoznaje wady produkcyjne przetworów mięsnych i tłuszczowych,
    2) wykonuje prace związane z przygotowaniem przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji,
    3) obsługuje środki transportu wewnętrznego w produkcji przetworów mięsnych i tłuszczowych,
    4) dobiera warunki magazynowania do przetworów mięsnych i tłuszczowych.
Przykładowe miejsca pracy:
zakłady mięsne,
zakłady garmażeryjne,
ubojnie.
Przykładowe przedmioty szkolne:
technika w przetwórstwie mięsa,
technologie produkcji przetworów mięsnych i tłuszczowych,
działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym,
gospodarka magazynowa w zakładzie
przetwórstwa mięsa-zajęcia praktyczne,
procesy produkcji przetworów mięsnych i tłuszczowych.
Przeciwskazania:
niska wydolność fizyczna,
wady wzroku,
brak widzenia obuocznego,
znaczne zaburzenia widzenia barw,
choroby uszu,
niedosłuch,
zaburzenia równowagi,
omdlenia,
zawroty głowy,
choroby układów: mięśniowego, kostno- stawowego,
ruchu, (zaburzenia sprawności kończyn, zwłaszcza rąk i palców),
oddechowego, nerwowego, moczowego i nerek,
krążenia (wady serca, nadciśnienie tętnicze),
alergie,
choroby skóry rąk,
nosicielstwo chorób zakaźnych,
cukrzyca,
reumatyzm.
Zawody w zasięgu ręki:
Po uzupełnieniu wykształcenia o kwalifikację TG.17.Organizacji i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych,
zdobędziesz kolejny zawód - Technik technologii żywności
Wszelkie prawa zastrzeżone 2018 - Centrum Doradztwa Zawodowego dla Młodzieży
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. OK, rozumiem