Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, rozumiem

Zawody

Wyszukaj zawód

Lista zawodów w Technikach i Szkołach Branżowych I Stopnia, w których kształcą się uczniowie na terenie aglomeracji poznańskiej.

Technik weterynarii

Sprawuje opiekę nad zwierzętami w warunkach ambulatoryjnych i stacjonarnych.
Podaje leki dostępne bez recepty lub zaordynowane przez lekarza weterynarii.
Pobiera próby do badań laboratoryjnych i wykonuje badania kliniczne.
Asystuje przy zabiegach chirurgicznych oraz przy sekcji zwłok zwierząt.
Może udzielać pierwszej pomocy zwierzętom w przypadku złamań, zranień, zadławienia, niedyspozycji żołądkowo-jelitowych oraz w przypadku porodu.
Jest osobą uprawnioną do wykonywania tych czynności, które nie wymagają specjalistycznej wiedzy medycznej, wykorzystywanej przez lekarza weterynarii.
Kwalifikacja:
  • RL.10. Prowadzenie chowu, hodowli i inseminacji zwierząt

    zobacz opiszwiń opis
    1. Określanie budowy anatomicznej i fizjologii zwierząt gospodarskich oraz towarzyszących
    Uczeń:
    1) posługuje się terminologią z zakresu anatomii i fizjologii zwierząt,
    2) stosuje techniki preparowania tkanek i narządów zwierzęcych,
    3) rozpoznaje i porównuje budowę narządów i układów poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich oraz towarzyszących,
    4) określa położenie narządów w organizmie zwierzęcym,
    5) wyjaśnia funkcje poszczególnych układów i narządów,
    6) charakteryzuje przebieg procesów fizjologicznych zachodzących w organizmie zwierzęcym,
    7) porównuje procesy fizjologiczne narządów i układów poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich oraz towarzyszących.
    2. Prowadzenie chowu zwierząt gospodarskich i towarzyszących
    Uczeń:
    1) charakteryzuje i rozpoznaje rasy zwierząt gospodarskich oraz towarzyszących,
    2) ocenia pokrój i kondycję zwierząt gospodarskich oraz towarzyszących,
    3) określa i rozpoznaje zachowania zwierząt gospodarskich oraz towarzyszących,
    4) charakteryzuje czynniki wpływające na zdrowie i produkcyjność zwierząt,
    5) rozpoznaje i ocenia jakość pasz stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz towarzyszących,
    6) produkuje, konserwuje, przechowuje i przygotowuje pasze do skarmiania,
    7) przestrzega zasad racjonalnego żywienia zwierząt gospodarskich i towarzyszących,
    8) układa dawki pokarmowe dla zwierząt gospodarskich i towarzyszących,
    9) sporządza planowany i sprawozdawczy obrót zwierząt gospodarskich,
    10) sporządza preliminarz i bilans pasz,
    11) prowadzi produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności,
    12) ocenia dobrostan zwierząt gospodarskich i towarzyszących,
    13) określa wpływ chowu zwierząt na środowisko naturalne,
    14) stosuje metody ekologiczne w chowie zwierząt gospodarskich,
    15) poskramia zwierzęta gospodarskie i towarzyszące,
    16) wykonuje zabiegi pielęgnacyjne i zootechniczne u zwierząt,
    17) charakteryzuje i dobiera technologie produkcji i pozyskiwania surowców pochodzenia zwierzęcego,
    18) wykonuje zabiegi sanitarne,
    19) przygotowuje do sprzedaży zwierzęta gospodarskie i towarzyszące oraz prowadzi ich sprzedaż bezpośrednią,
    20) udziela zwierzętom pomocy przedlekarskiej.
    3.Prowadzenie rozrodu i inseminacji zwierząt gospodarskich oraz towarzyszących
    Uczeń:
    1) posługuje się terminologią z zakresu hodowli i rozrodu zwierząt,
    2) planuje i organizuje rozród zwierząt gospodarskich i towarzyszących,
    3) dobiera zwierzęta gospodarskie i towarzyszące do kojarzeń i krzyżowań,
    4) nadzoruje przebieg naturalnego krycia zwierząt,
    5) przygotowuje zwierzęta gospodarskie i towarzyszące do zabiegów inseminacyjnych,
    6) dobiera sprzęt i wykonuje zabiegi sztucznego unasieniania zwierząt gospodarskich i towarzyszących,
    7) przestrzega zasad inseminacji zwierząt gospodarskich i towarzyszących,
    8) przestrzega zasad pracy hodowlanej,
    9) prowadzi dokumentację hodowlaną i rozrodu zwierząt gospodarskich,
    10) przestrzega zasad obrotu nasieniem zwierząt gospodarskich i towarzyszących i wykorzystania go,
    11) stosuje przepisy prawa dotyczące rozrodu i hodowli zwierząt gospodarskich i towarzyszących.
  • RL.11. Wykonywanie czynności pomocniczych w zakresie usług weterynaryjnych oraz kontroli i nadzoru weterynaryjnego

    zobacz opiszwiń opis
    1. Wykonywanie czynności pomocniczych w diagnozowaniu chorób zwierzą
    Uczeń:
    1) przeprowadza wywiad z posiadaczem zwierzęcia,
    2) przygotowuje zwierzęta do badań klinicznych,
    3) określa znaczenie kliniczne poszczególnych okolic ciała zwierząt,
    4) rozróżnia sprzęt i aparaturę diagnostyczną,
    5) dobiera metody przeprowadzania badań fizykalnych zwierząt,
    6) wykonuje badania fizykalne zwierząt,
    7) rozróżnia prawidłowe i patologiczne wyniki badań fizykalnych zwierząt,
    8) wykonuje czynności pomocnicze związane z badaniem zwierząt z wykorzystaniem urządzeń diagnostycznych,
    9) wykonuje czynności związane z pobieraniem, utrwalaniem i przechowywaniem materiału do badań laboratoryjnych,
    10) stosuje techniki wykonywania badań laboratoryjnych,
    11) wykonuje czynności pomocnicze w trakcie sekcyjnego badania zwłok zwierzęcych,
    12) posługuje się dokumentacją z zakresu diagnostyki chorób zwierząt.
    2. Wykonywanie czynności pomocniczych związanych z profilaktyką i leczeniem chorób zwierzą
    Uczeń:
    1) posługuje się dokumentacją leczenia zwierząt,
    2) ocenia stan zdrowia zwierzęcia w momencie zagrożenia jego życia,
    3) rozpoznaje czynniki wywołujące choroby u zwierząt,
    4) określa wpływ różnych czynników chorobotwórczych na stan zdrowia zwierząt,
    5) określa drogi szerzenia się chorób zwierzęcych i odzwierzęcych,
    6) wykonuje czynności mające na celu ratowanie życia zwierząt i zapobieganie powikłaniom,
    7) rozpoznaje objawy chorób zwierząt,
    8) rozróżnia weterynaryjne produkty lecznicze i przechowuje je zgodnie z obowiązującymi zasadami,
    9) stosuje racjonalny sposób żywienia różnych gatunków zwierząt w zależności od stanu ich zdrowia,
    10) poskramia i przygotowuje zwierzęta do czynności lekarsko - weterynaryjnych,
    11) rozróżnia drogi podawania leków zwierzętom,
    12) podaje leki zwierzętom według zaleceń lekarza weterynarii,
    13) dobiera i przygotowuje instrumentarium oraz materiały do wykonania zabiegów lekarsko - weterynaryjnych,
    14) dokonuje mycia, sterylizacji i konserwacji narzędzi i sprzętu weterynaryjnego zgodnie z obowiązującymi procedurami,
    15) wykonuje czynności pomocnicze podczas weterynaryjnych zabiegów chirurgicznych, leczniczych, profilaktycznych i fizjoterapeutycznych,
    16) sprawuje opiekę nad zwierzętami leczonymi i po zabiegach chirurgicznych,
    17) dobiera materiały oraz wykonuje opatrunki i okłady u zwierząt.
    3. Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu kontroli i nadzoru weterynaryjneg
    Uczeń:
    1) stosuje przepisy prawa dotyczące kontroli i nadzoru weterynaryjnego,
    2) wykonuje czynności pomocnicze w ramach kontroli i nadzoru warunków weterynaryjnych utrzymania zwierząt,
    3) wykonuje czynności pomocnicze prowadzone w ramach kontroli i nadzoru weterynaryjnego, dotyczące przestrzegania zasad identyfikacji i rejestracji oraz przemieszczania zwierząt,
    4) wykonuje czynności pomocnicze prowadzone w ramach kontroli zdrowia zwierząt i ochrony ich zdrowia,
    5) wykonuje czynności pomocnicze związane z prowadzeniem nadzoru weterynaryjnego dotyczącego bezpieczeństwa pasz i materiałów paszowych,
    6) wykonuje czynności pomocnicze prowadzone w ramach monitoringu i zwalczania chorób zakaźnych zwierząt,
    7) wykonuje czynności pomocnicze prowadzone w ramach kontroli i nadzoru weterynaryjnego dotyczące bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego,
    8) kontroluje warunki dobrostanu zwierząt kierowanych do uboju,
    9) wykonuje czynności pomocnicze z zakresu weterynaryjnego badania przedubojowego zwierząt,
    10) wykonuje czynności pomocnicze z zakresu weterynaryjnego badania poubojowego mięsa,
    11) przestrzega zasad kategoryzacji i postępowania z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego,
    12) przestrzega procedur postępowania weterynaryjnego w przypadku podejrzenia wystąpienia chorób zwierząt.
Przykładowe miejsca pracy:
państwowe lub prywatne kliniki i przychodnie dla zwierząt małych i dużych,
ogrody zoologiczne,
schroniska,
zakłady hodowli i unasienniania zwierząt,
fermy przemysłowe,
zakłady przetwórstwa spożywczego,
weterynaryjna inspekcja pracy oraz nadzór sanitarno-weterynaryjny.
Przykładowe przedmioty szkolne:
przepisy ruchu drogowego,
anatomia i fizjologia zwierząt,
chów i hodowla zwierząt,
inseminacja zwierząt,
diagnostyka weterynaryjna,
choroby i pielęgnacja zwierząt,
administracja weterynaryjna,
higiena zwierząt rzeźnych i mięsa,
odstawy działalności gospodarczej,
język obcy zawodowy.
Przeciwskazania:
słaba budowa fizyczna,
zaburzenia równowagi,
alergia na sierść zwierząt,
choroby skóry rąk,
zaburzenia węchu i dotyku,
wada wzroku,
niesprawność kończyn i palców,
uzależnienia.
Wszelkie prawa zastrzeżone 2018 - Centrum Doradztwa Zawodowego dla Młodzieży