Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, rozumiem

Zawody

Wyszukaj zawód

Lista zawodów w Technikach i Szkołach Branżowych I Stopnia, w których kształcą się uczniowie na terenie aglomeracji poznańskiej.

Kucharz

Sporządza potrawy i napoje oraz ocenia żywność pod względem
towaroznawczym.
Dokonuje klasyfikacji żywności w zależności od trwałości, pochodzenia,
wartości odżywczej i przydatności kulinarnej.
Rozpoznaje zmiany zachodzące w przechowywanej żywności,
dostosowuje warunki do jej przechowywania.
Wykonuje czynności związane z ekspedycją potraw i napojów.
Pracuje najczęściej w pozycji stojącej, w pomieszczeniach zamkniętych,
w wysokiej temperaturze i dużej wilgotności powietrza.
Kwalifikacja:
  • TG.07. Sporządzanie potraw i napojów

    zobacz opiszwiń opis
    1. Przechowywanie żywności
    Uczeń:
    1) ocenia żywność pod względem towaroznawczym,
    2) klasyfikuje żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej,
    3) przestrzega zasad oceny jakościowej żywności,
    4) dobiera warunki do przechowywania żywności,
    5) rozpoznaje zmiany zachodzące w przechowywanej żywności,
    6) rozróżnia systemy zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
    7) dobiera metody utrwalania żywności,
    8) rozróżnia urządzenia stanowiące wyposażenie pomieszczeń magazynowych,
    9) użytkuje urządzenia do przechowywania żywności.
    2. Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów
    Uczeń:
    1) określa rolę funkcjonalnego układu pomieszczeń w organizacji pracy zakładu gastronomicznego,
    2) rozróżnia i przestrzega procedur zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
    3) stosuje receptury gastronomiczne,
    4) rozróżnia metody i techniki sporządzania potraw i napojów,
    5) dobiera surowce do sporządzania potraw i napojów,
    6) sporządza półprodukty oraz potrawy i napoje,
    7) przestrzega zasad racjonalnej gospodarki żywnością,8) rozpoznaje zmiany zachodzące w żywności podczas sporządzania potraw i napojów,
    9) rozróżnia sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
    10) użytkuje sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
    11) ocenia organoleptycznie żywność,
    12) dobiera zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów,
    13) porcjuje, dekoruje i wydaje potrawy i napoje,
    14) monitoruje krytyczne punkty kontroli w procesach produkcji oraz podejmuje działania korygujące zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej GHP (ang. Good Hygiene Practice), Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP (ang. Good Manufacturing Practice) i systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point).
Przykładowe miejsca pracy:
bary szybkiej obsługi
szpitale
szkoły
przedszkola
restauracje
kawiarnie
Przykładowe przedmioty szkolne:
język obcy zawodowy,
wyposażenie i zasady
bezpieczeństwa w gastronomii,
technologia gastronomiczna z towaroznawstwem.
Przeciwskazania:
wady wzroku
płaskostopie znacznego stopnia,
skrzywienie kręgosłupa,
przewlekłe choroby skóry,
alergie, choroby przewodu pokarmowego,
choroby płuc,
nosicielstwo chorób zakaźnych,
żylaki,
nadciśnienie,
wady serca.
Zawody w zasięgu ręki:
Po uzupełnieniu wykształcenia o kwalifikację TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych,
zdobędziesz kolejny zawód – technik żywienia i usług gastronomicznych.
Wszelkie prawa zastrzeżone 2018 - Centrum Doradztwa Zawodowego dla Młodzieży