Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, rozumiem

Zawody

Wyszukaj zawód

Lista zawodów w Technikach i Szkołach Branżowych I Stopnia, w których kształcą się uczniowie na terenie aglomeracji poznańskiej.

Kucharz

Sporządza i ekspediuje potrawy oraz napoje
Ocenia i dobiera surowce i półprodukty do sporządzanych posiłków
Zabezpiecza jakość zdrowotną potraw
Wydaje przygotowane potrawy dbając o ich estetyczne wykończenie
Ponosi odpowiedzialność za zdrowie ludzi spożywających przygotowane potrawy
Jego praca wiąże się często z podnoszeniem i przenoszeniem ciężkich naczyń
Najczęściej pracuje w zespole, w pomieszczeniach zamkniętych o wysokiej temperaturze, wilgotności i hałasie
Kwalifikacja:
  • TG.07. Sporządzanie potraw i napojów

    zobacz opiszwiń opis
    1. Przechowywanie żywności
    Uczeń:
    1) ocenia żywność pod względem towaroznawczym,
    2) klasyfikuje żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej,
    3) przestrzega zasad oceny jakościowej żywności,
    4) dobiera warunki do przechowywania żywności,
    5) rozpoznaje zmiany zachodzące w przechowywanej żywności,
    6) rozróżnia systemy zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
    7) dobiera metody utrwalania żywności,
    8) rozróżnia urządzenia stanowiące wyposażenie pomieszczeń magazynowych,
    9) użytkuje urządzenia do przechowywania żywności.
    2. Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów
    Uczeń:
    1) określa rolę funkcjonalnego układu pomieszczeń w organizacji pracy zakładu gastronomicznego,
    2) rozróżnia i przestrzega procedur zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
    3) stosuje receptury gastronomiczne,
    4) rozróżnia metody i techniki sporządzania potraw i napojów,
    5) dobiera surowce do sporządzania potraw i napojów,
    6) sporządza półprodukty oraz potrawy i napoje,
    7) przestrzega zasad racjonalnej gospodarki żywnością,8) rozpoznaje zmiany zachodzące w żywności podczas sporządzania potraw i napojów,
    9) rozróżnia sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
    10) użytkuje sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
    11) ocenia organoleptycznie żywność,
    12) dobiera zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów,
    13) porcjuje, dekoruje i wydaje potrawy i napoje,
    14) monitoruje krytyczne punkty kontroli w procesach produkcji oraz podejmuje działania korygujące zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej GHP (ang. Good Hygiene Practice), Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP (ang. Good Manufacturing Practice) i systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point).
Przykładowe miejsca pracy:
bary szybkiej obsługi
szpitale
szkoły
przedszkola
restauracje
kawiarnie
Przykładowe przedmioty szkolne:
technika i bezpieczeństwo w gastronomii,
język obcy zawodowy,
technologia gastronomiczna z towaroznawstwem.
Przeciwskazania:
wady wzroku wymagające korekcji szkłami,
płaskostopie znacznego stopnia,
skrzywienie kręgosłupa,
przewlekłe choroby skóry,
alergie, choroby przewodu pokarmowego,
choroby płuc,
nosicielstwo chorób zakaźnych,
zaburzenia psychiczne,
żylaki,
nadciśnienie,
wady serca,
uzależnienia
Wszelkie prawa zastrzeżone 2018 - Centrum Doradztwa Zawodowego dla Młodzieży