Zawody

Wyszukaj zawód

Lista zawodów w Technikach i Branżowych Szkołach I Stopnia, w których kształcą się uczniowie na terenie aglomeracji poznańskiej.

Technik usług kelnerskich

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kelner powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
Przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości Wykonywania czynności związanych z obsługą gości Rozliczania usług kelnerskich.

Uwaga: Od roku szkolnego 2019/2020 zawód kelner został zastąpiony zawodem technik usług kelnerskich
Kwalifikacja:
  • HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich

    zobacz opiszwiń opis
    Podstawy gastronomii
    Uczeń:
    1) charakteryzuje produkty żywności w zależności od trwałości, pochodzenia, składu chemicznego i przydatności kulinarnej,
    2) rozróżnia surowce, półprodukty i wyroby gotowe stosowane w sporządzaniu potraw i napojów,
    3) rozróżnia metody utrwalania żywności,
    4) dokonuje oceny towaroznawczej żywności,
    5) określa rolę składników pokarmowych i ich wpływ na organizm człowieka,
    6) planuje alternatywne sposoby żywienia,
    7) charakteryzuje dania kuchni polskiej i innych regionów świata,
    8) planuje jadłospisy (menu) zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
    9) rozróżnia procesy technologiczne stosowane do sporządzania potraw i napojów,
    10) charakteryzuje maszyny i urządzenia stosowane podczas sporządzania i przechowywania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu,
    11) stosuje drobny sprzęt gastronomiczny podczas sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu,
    12) stosuje systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i żywienia,
    13) stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań zawodowych,
    14) stosuje zasady zrównoważonego rozwoju w gastronomii,
    15) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych w usługach kelnerskich.

    Podstawy technologii i sporządzanie potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego
    Uczeń:
    1) określa warunki przechowywania produktów i półproduktów spożywczych i gotowych wyrobów stosowanych do sporządzania potraw i napojów w części handlowo- usługowej zakładu gastronomicznego,
    2) dobiera produkty spożywcze, półprodukty i wyroby gotowe do sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego,
    3) charakteryzuje potrawy i napoje po recepturach,
    4) organizuje stanowisko pracy (mise en place) do sporządzania potraw w części handlowo- usługowej zakładu gastronomicznego,
    5) przygotowuje potrawy w części handlowo- usługowej zakładu zgodnie z recepturami i zamówieniem,
    6) wykonuje czynności związane z ekspedycją dań,
    7) przestrzega procedur i stosuje instrukcje stanowiskowe dotyczące zabezpieczenia jakości i bezpieczeństwa żywności podczas sporządzania i ekspedycji dań.

    Obsługiwanie gości
    Uczeń:
    1) określa predyspozycje psychofizyczne, wymagania i umiejętności niezbędne do wykonywania zadań zawodowych kelnera,
    2) rozróżnia miejsca pracy kelnera,
    3) rozróżnia stanowiska pracy i systemy obsługi kelnerskiej,
    4) określa wyposażenie części handlowo- usługowej zakładu gastronomicznego i jego przeznaczenie,
    5) posługuje się wyposażeniem części handlowo- usługowej zakładu,
    6) stosuje karty menu,
    7) wykonuje czynności związane z przyjmowaniem gości: przygotowuje salę i stoły zgodnie z zamówieniem,
    dba o czystość, porządek i estetykę sali w czasie obsługi gości, serwuje potrawy i napoje zgodnie z zasadami obsługi gości, komunikuje się z gośćmi na każdym etapie obsługi, stosując zwroty grzecznościowe, dokonuje dyskretnej obserwacji sali podczas przyjęcia, reaguje na wszelkie sygnały,
    8) nakrywa stół zgodnie z zamówieniem gości,
    9) dobiera metody serwowania potraw i napojów,
    10) serwuje potrawy: dba o jakość i estetykę serwowanych potraw, serwuje potrawy zgodnie z zasadami, 11) serwuje napoje bezalkoholowe,
    12) serwuje napoje alkoholowe: stosuje przepisy prawa i standardy wewnętrzne dotyczące serwowania alkoholi,
    krzewi kulturę picia napojów alkoholowych,
    13) serwuje dania,
    14) ocenia jakość oraz estetykę potraw i napojów w posiłkach,
    15) wykonuje czynności związane z realizacją zamówień gości do pokoju hotelowego (room service),
    16) serwuje potrawy i napoje bezalkoholowe w obecności gości – serwis specjalny,
    17) wykonuje czynności porządkowe po zakończeniu usługi kelnerskiej.

    Podstawy miksologii
    Uczeń:
    1) określa predyspozycje, wymagania i umiejętności niezbędne do wykonywania zadań barmana,
    2) planuje pracę barmana: urządza miejsce pracy barmana, obsługuje urządzenia barmańskie, posługuje się sprzętem barmańskim,
    3) rozróżnia składniki napojów mieszanych,
    4) planuje sporządzanie napojów mieszanych,
    5) sporządza napoje mieszane,
    6) planuje i organizuje pracę baru.

    Rozliczanie usług kelnerskich
    Uczeń:
    1) przestrzega zasad rozliczenia się z gościem podczas wykonywania usług kelnerskich,
    2) dokonuje rozliczeń gotówkowych i bezgotówkowych po zakończeniu obsługi gościa,
    3) obsługuje elektroniczne urządzenia rejestrujące i kasy kelnerskie,
    4) stosuje programy komputerowe wspomagające rozliczanie usług kelnerskich.
  • HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych

    zobacz opiszwiń opis
    Podstawy gastronomii
    Uczeń:
    1) charakteryzuje produkty żywności w zależności od trwałości, pochodzenia, składu chemicznego i przydatności kulinarnej,
    2) rozróżnia surowce, półprodukty i wyroby gotowe stosowane w sporządzaniu potraw i napojów,
    3) rozróżnia metody utrwalania żywności,
    4) dokonuje oceny towaroznawczej żywności,
    5) określa rolę składników pokarmowych i ich wpływ na organizm człowieka,
    6) planuje alternatywne sposoby żywienia,
    7) charakteryzuje dania kuchni polskiej i innych regionów świata,
    8) planuje jadłospisy (menu) zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
    9) rozróżnia procesy technologiczne stosowane do sporządzania potraw i napojów,
    10) charakteryzuje maszyny i urządzenia stosowane podczas sporządzania i przechowywania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu,
    11) stosuje drobny sprzęt gastronomiczny podczas sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu,
    12) stosuje systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i żywienia,
    13) stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań w usługach kelnerskich,
    14) stosuje zasady zrównoważonego rozwoju w gastronomii,
    15) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych w usługach kelnerskich.

    Planowanie usług gastronomicznych
    Uczeń:
    1) charakteryzuje usługi gastronomiczne,
    2) rozpoznaje usługi gastronomiczne,
    3) rozróżnia miejsca świadczenia usług gastronomicznych,
    4) charakteryzuje czynniki warunkujące zakres usług gastronomicznych (segmentacja rynku usług),
    5) planuje działania związane z promocją usług gastronomicznych,
    6) stosuje instrumenty marketingowe do sprzedaży usług gastronomicznych,
    7) planuje uzupełniającą działalność zakładu gastronomicznego,
    8) przygotowuje oferty usług gastronomicznych,
    9) planuje przyjęte do realizacji uzupełniające usługi gastronomiczne: stosuje normy techniczne, fakultatywne i inne wskaźniki przyjęte przez zakład do planowania uzupełniających usług gastronomicznych, określa zależność liczby i wielkości pomieszczeń od rodzaju realizowanej usługi gastronomicznej,
    10) sporządza dokumentację przyjętej do realizacji usługi gastronomicznej wynikającą z analizy potrzeb zamawiającego. Organizowanie usług gastronomicznych Uczeń: 1) sporządza dokumenty zapotrzebowania na zasoby materialne i osobowe do realizacji zaplanowanych usług gastronomicznych, 2) przygotowuje miejsca realizacji usług gastronomicznych,
    3) przygotowuje stanowiska pomocnicze: urządza pomocnicze stanowiska kelnerskie do realizacji usług gastronomicznych w zakładzie gastronomicznym, urządza pomocnicze stanowiska kelnerskie do realizacji usług gastronomicznych w cateringu,
    4) organizuje obsługę kelnerską do realizacji usług gastronomicznych,
    5) wykonuje obsługę kelnerską podczas przyjęć okolicznościowych zgodnie z planem realizacji usługi gastronomicznej,
    6) stosuje systemy zapewniania jakości realizowanych usług gastronomicznych.

    Rozliczanie usług gastronomicznych
    Uczeń:
    1) przestrzega zasad rachunkowości podczas rozliczania usług gastronomicznych,
    2) określa ceny i koszty potraw, napojów, posiłków i usług,
    3) określa koszty usług gastronomicznych,
    4) stosuje politykę cenową potraw, napojów i usług gastronomicznych,
    5) rozlicza usługi gastronomiczne,
    6) ocenia opłacalność sprzedaży usług gastronomicznych.
Przykładowe miejsca pracy:
do uzupełnienia
Przykładowe przedmioty szkolne:
do uzupełnienia
Przeciwskazania:
do uzupełnienia
Zawody w zasięgu ręki:
Brak wspólnej kwalifikacji z innym zawodem
Wszelkie prawa zastrzeżone 2018 - Centrum Doradztwa Zawodowego dla Młodzieży
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. OK, rozumiem