CHM.04. Wykonywanie badań analitycznych
Podstawy stosowania metod pomiarowych
Uczeń:
1) klasyfikuje metody pomiarowe stosowane w badaniach laboratoryjnych i procesach przemysłowych,
2) przestrzega zasad wdrażania i funkcjonowania systemów akredytacji laboratoriów badawczych i certyfikacji systemów zarządzania,
3) stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań,
4) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych.
Kontrola laboratoryjna i analiza przemysłowa surowców, półproduktów, produktów i materiałów pomocniczych
Uczeń:
1) charakteryzuje klasyczne metody analizy jakościowej i analizy ilościowej materiałów,
2) stosuje metody instrumentalne w analizie jakościowej i ilościowej materiałów,
3) opisuje zjawiska zachodzące podczas wykonywania badań analitycznych,
4) posługuje się sprzętem laboratoryjnym i wyposażeniem pomiarowym stosowanym w analizach jakościowych i analizach ilościowych materiałów,
5) posługuje się normami i wskaźnikami do oceny jakości surowców, półproduktów, produktów i materiałów pomocniczych przemysłu chemicznego, paliwowego, farmaceutycznego i biotechnologicznego,
6) określa metody stosowane do oceny właściwości fizycznych i fizykochemicznych substancji,
7) analizuje skład jakościowy i ilościowy surowców, półproduktów, produktów i materiałów pomocniczych,
8) ocenia jakość surowców, półproduktów, produktów i materiałów pomocniczych na podstawie wyników badań laboratoryjnych,
9) analizuje przebieg procesu technologicznego,
10) przestrzega procedur systemu zarządzania jakością.
Wykonywanie badań bioanalitycznych i środowiskowych
Uczeń:
1) określa zjawiska fizyczne, chemiczne i fizykochemiczne zachodzące podczas identyfikacji i analiz ilościowych produktów naturalnych,
2) dobiera aparaturę pomiarową i sprzęt laboratoryjny do wykonywania badań bioanalitycznych i środowiskowych,
3) sporządza podłoża do badań mikrobiologicznych,
4) przygotowuje preparaty mikroskopowe,
5) wykonuje oznaczenia ilościowe aminokwasów, białek, cukrów, tłuszczów i kwasów nukleinowych,
6) wykonuje analizy z zastosowaniem biosensorów,
7) identyfikuje produkty naturalne metodami chemicznymi oraz instrumentalnymi,
8) wykonuje analizy fizykochemiczne wody, ścieków, powietrza, gleby i środków spożywczych w warunkach terenowych i laboratoryjnych,
9) ocenia jakość wody pitnej, ścieków, powietrza i gleby na podstawie wyników badań analitycznych,
10) dokumentuje wyniki badań bioanalitycznych i środowiskowych.