Kwalifikacje

Wyszukaj kwalifikacje


CHM.04. Wykonywanie badań analitycznych

Podstawy stosowania metod pomiarowych

Uczeń:

1) klasyfikuje metody pomiarowe stosowane w badaniach laboratoryjnych i procesach przemysłowych,

2) przestrzega zasad wdrażania i funkcjonowania systemów akredytacji laboratoriów badawczych i certyfikacji systemów zarządzania,

3) stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań,

4) rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych.



Kontrola laboratoryjna i analiza przemysłowa surowców, półproduktów, produktów i materiałów pomocniczych

Uczeń:

1) charakteryzuje klasyczne metody analizy jakościowej i analizy ilościowej materiałów,

2) stosuje metody instrumentalne w analizie jakościowej i ilościowej materiałów,

3) opisuje zjawiska zachodzące podczas wykonywania badań analitycznych,

4) posługuje się sprzętem laboratoryjnym i wyposażeniem pomiarowym stosowanym w analizach jakościowych i analizach ilościowych materiałów,

5) posługuje się normami i wskaźnikami do oceny jakości surowców, półproduktów, produktów i materiałów pomocniczych przemysłu chemicznego, paliwowego, farmaceutycznego i biotechnologicznego,

6) określa metody stosowane do oceny właściwości fizycznych i fizykochemicznych substancji,

7) analizuje skład jakościowy i ilościowy surowców, półproduktów, produktów i materiałów pomocniczych,

8) ocenia jakość surowców, półproduktów, produktów i materiałów pomocniczych na podstawie wyników badań laboratoryjnych,

9) analizuje przebieg procesu technologicznego,

10) przestrzega procedur systemu zarządzania jakością.



Wykonywanie badań bioanalitycznych i środowiskowych

Uczeń:

1) określa zjawiska fizyczne, chemiczne i fizykochemiczne zachodzące podczas identyfikacji i analiz ilościowych produktów naturalnych,

2) dobiera aparaturę pomiarową i sprzęt laboratoryjny do wykonywania badań bioanalitycznych i środowiskowych,

3) sporządza podłoża do badań mikrobiologicznych,

4) przygotowuje preparaty mikroskopowe,

5) wykonuje oznaczenia ilościowe aminokwasów, białek, cukrów, tłuszczów i kwasów nukleinowych,

6) wykonuje analizy z zastosowaniem biosensorów,

7) identyfikuje produkty naturalne metodami chemicznymi oraz instrumentalnymi,

8) wykonuje analizy fizykochemiczne wody, ścieków, powietrza, gleby i środków spożywczych w warunkach terenowych i laboratoryjnych,

9) ocenia jakość wody pitnej, ścieków, powietrza i gleby na podstawie wyników badań analitycznych,

10) dokumentuje wyniki badań bioanalitycznych i środowiskowych.
Wszelkie prawa zastrzeżone 2018 - Centrum Doradztwa Zawodowego dla Młodzieży
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. OK, rozumiem